Dag 7: Leg een oorzakelijk verband tussen 2 onderwerpen die niets met elkaar te maken hebben.
Voor deze opdracht heb ik het toeval laten beslissen. De eerste 2 elementen die ik ben tegengekomen zijn een zakje M&M’s en een busje Axe, Apollo om precies te zijn. Bij het 2de heb ik mij vooral laten leiden door Apollo, de ruimtevaartmissies meerbepaald. Bij het eerste heb ik de gehele combinatie overgenomen en niet slechts 1 van M’en. Het had mij te ver geleid en ik kon maar niet beslissen welke M ik dan zou nemen. Om nog maar te zwijgen over de “&”. Een link zoeken tussen een “&” en de Apollo-missies leek me helemaal onbegonnen werk.
Om eerlijk te zijn dacht ik dat van de M’en aanvankelijk ook. En bij de 2de “M” was dit ook het geval geweest. De eerste “M” is een volledig ander verhaal. De afkorting M&M staat voor “Mars & Murrie’s”, naar de bedenkers Forrest Mars en Bruce Murrie. De eerste naam zal u waarschijnlijk bekend in de oren klinken, en terecht. Forrest Mars is de zoon van Franklin Clarence Mars, oprichter van Mars Inc. en bedenker van de wereldberoemde snoepreep die in 1910 het levenslicht zag, de Milky Way. In feite ging het toen al om de reep die wij nu kennen als Mars, maar Franklin wilde zijn naam niet verlenen aan 1 van zijn eigen producten. Iets waar zoon Forrest jaren later geen graten in zou zien. Of het door toedoen van zijn eigen uitvinding was, durf ik niet zeggen, maar in 1934 hield het hart van Franklin het voor bekeken. Gevolg: zoon Forrest kwam aan het hoofd van Mars Inc. Milky Way werd Mars, de nieuwe Milky Way ontstond en enkele jaren later werden de M&M’s uitgevonden.
Tot zover de zoetigheden. Op naar Apollo. Er zijn in de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw verschillende Apollo-missies geweest. De ene is al iets beter afgelopen dan de andere, nietwaar Apollo 1?, maar we kunnen het er wel over eens zijn dat Apollo 11 en Apollo 13 veruit de bekendste missies zijn in de Apollo-reeks. Apollo 11 bezorgde in 1969 Neill een Buzz op de maan en omgekeerd en keerde vervolgens veilig terug. Apollo 13 lijkt op het eerste zicht een gelijkaardige missie. In 1970 vertrok Apollo 13 met als doel weer 2 astronauten een maanwandeling te laten ondernemen. Onderweg ontploft een zuurstoftank, wat Jim Lovell ertoe brengt de legendarische woorden uit te spreken: “Houston, we have a problem!” De landing op de maan wordt geannuleerd en na een reis rond de maan keert Apollo 13 veilig terug naar de Aarde. Of dat is toch wat de Amerikaanse autoriteiten ons willen doen geloven.
Eind 1969 was er in de Verenigde Staten net een voedselschandaal uitgebroken. De kleurstof die in voeding gebruikt werd om de rode kleur toe te voegen zou kankerverwekkend zijn. (Achteraf bleek dit niet zo te zijn, maar het kwaad was geschied.) 1 van de grootste slachtoffers? M&M’s. Een jaar voordien hadden zij met veel bravoure 3 nieuwe kleuren M&M’s voorgesteld. Naast de originele bruine waren er vanaf toen ook groene, gele en Rode… Forrest zat met de handen in het haar. De verkoopscijfers van M&M’s kelderden, de kleuren werden immers niet apart verkocht, en de goede naam van Mars Inc. dreigde verloren te gaan. Hij had iets nodig, iets spectaculair. Iets dat de aandacht zou afleiden en M&M’s terug in een goed daglicht zou stellen.
Hij zag het groot. Wat een impact had de landing op de maan niet gehad op de mensen? NASA werd, ondanks de verhalen over de astronomisch hoge kosten van hun programma’s, op handen gedragen. Hij wilde dit ook bereiken en was bereid zelfs nog verder gaan. Was er een betere manier om Mars Inc. terug in een goed daglicht te stellen dan een vlucht naar Mars? Bijna heel zijn vermogen wendde Forrest aan om de NASA te overtuigen het te proberen. Op 11 april 1970 was het zover. Apollo 13 vertrok, richting Mars. Na 2 dagen bleek echter dat Mars met deze space shuttle nooit bereikt kon worden. James Lovell meldde dit aan NASA met de woorden: “Houston, we have a problem. No way we’re gonna be able to reach Mars. We’ll travel around the Moon and head back home.” En zo geschiedde. Om Mars Inc. en M&M’s niet in een nog slechter daglicht te stellen, werd het verhaal van de ontplofte zuurstoftank in het leven geroepen. Het heroïsche verhaal overschaduwde het voedselschandaal en M&M’s en Mars Inc. groeiden verder uit tot de multinational die ze vandaag de dag zijn.
Nog 2 leuke weetjes:
- Apollo 13 had eigenlijk Apollo 14 moeten heten. Amerikanen hebben een heilige schrik van het ongeluksgetal 13. Het was Forrest Mars die aandrong op het getal, verwijzend naar de 13de letter van het alfabet: M. U kan al raden waarom.
- Toen Forrest Mars op 1 juli 1999 overleed sprak hij met zijn laatste adem de volgende woorden die jammer genoeg door niemand begrepen werden: “It’s better to have 1 M&M in the hand that doesn’t melt even though it should melt because of the body temperature of 98.6 degrees*, than no Apollo on the moon.”
Kan jij een oorzakelijk verband tussen 2 onderwerpen die niets met elkaar te maken hebben?
Het oorzakelijk verband tussen.... #iifybe #elkedageenpost #schrijven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten