Dag 14: Ga naar je favoriete nieuwssite, kies een krantenkop en schrijf er een post over.
Ayahuasca-thee: drugs of heilig sacrament?
Deze titel viel mij op toen ik De Morgen opensloeg vanmorgen. Normaal was ik hier aan voorbij gegaan, omdat Ayahuasca-thee mij onbekend was, maar daar is sinds dit weekend verandering in gekomen.
Ik zag op televisie een trailer van een aflevering van een nieuw programma van Jan Van Looveren, “Ja Jan”. Kort samengevat komt het erop neer dat hij gedurende een bepaalde tijd op alle vragen die hem gesteld worden “ja” moet antwoorden. Als ik het goed begrepen heb kreeg hij van de nieuwe drummer van Channel Zero wiens naam me nu ontglipt, R.I.P Phil Bahieux, de vraag of hij met hem in de jungle van Peru Ayahuasca wilde gaan gebruiken. Hij omschreef het als het krachtigste hallucinogene middel ter wereld. Aangezien Jan geen keuze had, is hij meegegaan naar Peru. De hele aflevering heb ik helaas niet gezien, wel enkele stukjes van de uren na het gebruik en een interview met Jan zelf en een sjamaan die Jan en zijn kompaan begeleid heeft tijdens het ritueel.
Aan de hand daarvan wil ik proberen de vraag in de titel te beantwoorden. Want op deze vraag is volgens mij geen sluitend antwoord te geven. Op een bepaald komt Jan in beeld, na het gebruik van Ayahuasca-thee. Hij wandelt/waggelt door een kamer naar een deur toe en lijkt veel moeite te hebben om te begrijpen wat hem nu juist scheidt van de buitenwereld, laat staan dat hij weet hoe het te openen. Hierna volgt een beeld van Jan die aan het braken is, wat een onderdeel is van het proces. Ayahuasca zuivert het lichaam en de geest, zal ik later leren van de sjamaan. Wanneer Jan uit zijn roes ontwaakt, lijkt hij heel vredig, heel gelukkig. Hij omschrijft het zelf als “één zijn met de omgeving”. Hij heeft nu veel meer oog voor de schoonheid van de natuur rondom hem heen dan voor hij Ayahuasca gebruikt had.
Wanneer ik mij nu afvraag of dit moet gecatalogiseerd worden als drugs of als heilig sacrament, kom ik er niet uit. Om te beginnen is het zeer opvallend dat Jan zich goed voelt nadat de thee is uitgewerkt. Wanneer een junkie uit zijn roes wakker wordt en de drugs is uitgewerkt, voelt hij zich meestal slecht en heeft hij afkickverschijnselen. Hij zal deze ook blijven ondervinden tot hij terug kan gebruiken. Bij Jan en zijn gezel is hier absoluut geen sprake van. Zij lijken op een bepaalde manier herboren. Omwille hiervan lijkt het mij dus niet fysiek verslavend. Natuurlijk mogen we het effect van Ayahuasca net na het gebruik niet vergeten. Vanaf het moment dat iemand een handleiding nodig heeft om een deur te openen, mag je wel concluderen dat deze persoon behoorlijk “high” is. Wat wel opvalt, is dat de drug vooral effect op de persoon zelf lijkt te hebben. Deze lijkt van de wereld, hallucineert en wordt fysiek ziek. Hier heeft op zich iemand anders niet echt last van. Wanneer een persoon onder invloed is van uitgaansdrugs, worden ze soms agressief tegenover de wereld rondom hen. Dat is hier niet het geval. Wat echter ook te wijten kan zijn aan het feit dat alles in goede banen wordt geleid door een sjamaan die de effecten van het middel heel goed kent.
Hoe meer pro’s en contra’s ik zoek, des te moeilijker ik het vind om een besluit te formuleren. Ik denk dat de waarheid ergens in het midden te vinden is.
Is het een heilig sacrament? Als het, zoals in dit geval, gebeurt onder de begeleiding van iemand die het middel kent, denk ik het wel. Het is een ritueel dat al eeuwen bestaat, dat het lichaam reinigt en dat de mensen één doet worden met hun omgeving. Dus zeker de naam waardig.
Is het een drug? Eveneens volgens mij. Ayahuasca doet de gebruiker hallucineren en in een volledige andere wereld terecht komen. De symptomen lijken mij gelijkaardig als deze van LSD of bepaalde paddestoelen, maar dan nog sterker. Alleen lijken de afkickverschijnselen achterwege te blijven. Fysiek althans, mentaal is het misschien een andere zaak.
Ik denk dat het met Ayahuasca hetzelfde is als met alle verdovende middelen. Als het gebruikt wordt onder een goede begeleiding, in de juiste dosering en onder de juiste omstandigheden, kan het zeker een aangenaam effect hebben. Als het echter gebruikt wordt door mensen zonder verstand van zaken, zonder begeleiding en in overdreven hoeveelheden, kan de afloop voor de gebruiker en zijn omgeving veel minder goed zijn.
Kies een krantenkop van vandaag en schrijf er een post over. #iifybe #elkedageenpost #schrijven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten